Naša galerija

Kontakt

Bulevar Meše Selimovića 93, 71000 Sarajevo

I FILATI DI REX

I Filati di Rex, nova kolekcija koju je Florim stvorio u suradnji s Rubellijem, evocira osjećaj majstorstva vjekovne umjetnosti od svile sa velikim keramičkim pločicama koje se predstavljaju kao inovativne tkanine, zavodljive za vid i ugodne na dodir, u stanju da sačuva suštinu i važnost ovih zanatlija. Upotreba različitih tkanina u pogledu kvalitete, debljine i boje olakšava širok raspon prijedloga koji se razlikuju u raznovrsnosti dekoracija, tekstura, nijansi i izgleda.

Od lampi i žakarda, pa sve do najjednostavnijih svilenih tkanina, od bogatih, baroknih motiva do optičkijih, geometrijskih uzoraka, sve ove tkanine dijele izuzetno prirodan izgled. Devet površina kolekcije inspirisano je Rubellijevim dragocjenim tkaninama koje su zauzvrat nastale iz suvremenog preradjivanja nekoliko ukrasnih motiva koji potiču iz plemenite venecijanske baštine tkanja.

Kolekcija I Filati di Rex dostupna je u velikim Magnumovim formatima 120×280, 120×240, 60×120 cm debljine 6 mm i izrađena je u ukrašenom porculanskom kamenom klesaru. Svaka varijanta predstavljena je u različitim nijansama koje evociraju originalne tkanine Rubellija, reinterpretirajući ih u graduaciji boja koja najviše odgovara u stvaranju prostora obogaćenih keramičkim površinama. Sve estetske varijacije dolaze u mat boji.